opc_loader

RWS NORM AANVULLENDE EISEN ZICHTBAARHEIDSKLEDING DOOR RIJKSWATERSTAAT

Aangezien de EN ISO 20471 normering een algemene veiligheidsnorm en kwaliteitsnorm is, heeft Rijkswaterstaat ten aanzien van uniformiteit en kwaliteit van signaalkleding de “Richtlijnen en Specificaties voor veiligheidskleding bij Wegwerkzaamheden” (AVV, 1995) opgesteld. Hierbij is onder andere een nadere precisering van de toe te passen klasse, de achtergrondkleur en de figuratie en kleur van de retroreflecterende striping vastgelegd en voorgeschreven.

Deze richtlijnen zijn bestemd voor de signalisatiekleding die wordt gedragen door alle typen wegwerkers aan Rijkswegen (A- en N- wegen) en spoorwerkers. Maar ook voor professionals die verkeers-tellingen, metingen en inspecties uitvoeren is deze richtlijn geldig. Doelstelling voor deze aanvullende normering is het vergroten van de zichtbaarheid en herkenbaarheid van wegwerkers en spoorwerkers.

Ben je op zoek naar reflectiekleding voor op jouw werk? Bij sommige soorten werk is het noodzakelijk om reflectiekleding te dragen om zichtbaar te zijn. Denk hierbij aan werk op de weg wanneer het mistig is, hier is het dan belangrijk om kleding te dragen die jou zichtbaar maken voor vervoerders die langs rijden. Heb je interesse in onze RWS kleding? Lees dan nu verder! 

AANVULLENDE EISEN RWS NORMERING

De RWS-kleding norm stelt een aantal aanvullende eisen aan reflectiekleding bij het uitvoeren van werkzaamheden aan de openbare weg en het spoor. De specificaties wijken af op het aantal en de plaats van de reflecterende strepen. Deze strepen moeten de vorm hebben van een Romeinse II (soms ook wel de vorm van een H genoemd), waarbij de verticale banden over de schouder doorlopen. Op de mouwen en broekspijpen moet aan de buitenkant bovendien een verticale streep aanwezig zijn. Alle vesten, jassen en pakken moeten gesloten gedragen worden.

HET KLEURGEBRUIK

Rijkswaterstaat stelt aanvullende eisen op het gebied van kleuren. Het kledingstuk moet geheel egaal zijn qua kleurstelling. Fluor Oranje wordt gebruikt voor wegwerkers. Ook de spoorwerkers dragen vanaf half 2019 Fluor Oranje, de leidinggevenden dragen Fluor Geel. Hierbij zijn de verschillen duidelijk met de RWS-kleding.

KLASSEN

High Visibility werkkleding wordt volgens de EN ISO 201471 ingedeeld in drie verschillende klassen. Bij wegwerkzaamheden op of langs autosnelwegen zijn alleen klasse 2 en klasse 3 toegestaan. Hieronder zie je het verschil tussen de RWS kleding klasse:

Klasse 2:
High Visibility werkkleding uit klasse 2 is geschikt voor het werken langs de openbare weg (maximale snelheid verkeer 50 km/uur).

Klasse 3:
High Visibility werkkleding uit klasse 3 is geschikt voor het werken langs de openbare weg (zonder snelheidsbeperkingen). Voor het uitvoeren van werkzaamheden in het donker is reflectiekleding met klasse 3 verplicht.